11.10.2014

KidsPatch 2014

I ove jeseni predstavili smo zanimljiv program radionica i performansa sa specijalnim gostima iz Srbije i Italije.

Program je obuhvatio aktivnosti iz domena arhitekture, savremenog zvuka, dizajna igračaka i vizuelnih umetnosti, a realizovan je se 11. i 12. oktobra u Kulturnom centru Rex.

Program, u formi interaktivnih radionica i performansa predstavio je umetnike i kolektive iz Italije, Srbije i Španije sa velikim iskustvom rada sa decom među kojima su bili Silvia Costa, Proces edukativna arhitektura, Milimbo i KobaYagi. Deca su imala priliku, da kroz direktnu saradnju sa umetnicima, kreiraju prostorne konstrukcije, dizajniraju igračke i naprave svoj kaleidoskop.

Pored radionica deca su učestvovala u premijernom izvođenju performansa Skup mesečara italijanske umetnice Silvije Koste, kao i igrali društvenu igru Staze i bogaze koja je specijalno kreirana za ovu priliku od strane španskog dizajn studija Milimbo.
Oba ova programa predstavljaju nove produkcije u okviru evropske mreže Bamboo. Ova mreža, kojoj pripada i KidsPatcha ima za cilj da pruži podršku produkciji, promociji i distribuciji savremenih umetničkih praksi namenjenih deci.

Aktivnosti ovogodišnjeg KidsPatch-a namenjena su deci uzrasta od 6 do 13 godina, a svi programi su besplatni.

Ovogodišnji KidsPatch program realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i evropskog programa "Kultura 2007-2013" kroz projekat Bamboo.

IGRAČKAONICA
Autor radionice: Koba Yagi
 || Kroz ovu radionicu deca će naučiti kako da, kroz igru, dizajniraju i svojim rukama naprave novu igračku koristeći jednostavne materijale i alate. Aktivnosti su namenjene deci uzrasta od 6 do 12 godina.
KID CITY
Autori radionice: Proces edukativna arhitektura || 
Deci je na raspolaganju veliki broj međusobno uklopivih elemenata, pomoću kojih je moguće konstruisati arhitektonične prostorne strukture. Gradiće veliku zajedničku maketu, a potom će joj, dodavanjem konkretnih gradskih i arhitektonskih motiva davati sadržaj i identitet. Aktivnosti su namenjene deci uzrasta od 8 do 13 godina.
SVET REFLEKSIJE
Autorka radionice: Silvija Kosta || Osnovna ideja ove radionice je da deca nauče kako da se naprave kaleidoskop. Gledajući kroz kaleidoskop, svet postaje igra svetlosti, boja i oblika. Aktivnosti su namenjene deci uzrasta od 6 do 12 godina.