17.10.2015

KidsPatch 2015

Ove jeseni KidsPatch predstavlja specijalni program aktivnosti koje će biti realizovane 17. i 18. oktobra u saradnji sa Dizajn Inkubatorom Nova Iskra, Gavrila Principa 43, u periodu od 10-13h.

Deca, uzrasta od 8 do 13 godina, će imati priliku da prođu kroz proces dizajn promišljanja (Design thinking) i upoznaju se sa struktuiranim pristupom za stvaranje i razvijanje ideja.

Program će biti realizovan kroz dvodnevne radionice koje će voditi kreativci, grafički dizajneri, arhitekte, programeri i dizajneri enterijera, članovi Creative Hub Nova Iskra.

Nova Iskra funkcioniše kao edukativna i projektna platforma koja koristi proces dizajn kao polazište za razvoj ideja, projekata i usluga koje pružaju rešenja za razne društvene ili ekonomske izazove u lokalnom i globalnom kontekstu. Nova Iskra stavlja akcenat na kolaborativni rad, eksperimentalne metode i kritičku refleksiju u cilju iznalaženja alternativnih i održivih modela obrazovanja, poslovanja i organizovanja.

Deci će u ovom procesu, koji pred njih stavlja izazove iz domena arhitekture, grafičkog, industrijskog dizajna i elektronike, pomagati stručnjaci i kreativci koji u svom svakodnevnom radu prolaze kroz sve faze dizajn procesa kao što su: istraživanje, analiza, osmišljavanje, kreacija, eksperiment i testiranje.

Kroz saradnju sa arhitektonskim kolektivom Studio Autori , učesnici radionice će imati priliku da osmisle i kreiraju nove modele i strukture namenjene za život, igru i druženje, dok će kroz saradnju sa Studiom Kriška, dizajnirati i kreirati stvorenja iz mašte.

Eksperti iz edukativnog centra Polyhedra predstaviće modularne, lako sastavljive, elektronske elemente LittleBits od kojih će deca imati priliku da kreiraju raznorazne objekte, sisteme i igračke. U ovom procesu deci će kreativni mentor biti industrijski dizajner Ivan Paradinović.

MESTA U RADIONICAMA SU POPUNJENA

Ovogodišnji KidsPatch program realizuje se uz podršku:

Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima
Dizajn inkubatora Nova Iskra
i organizacije Polyhedra

Učešće u programima je besplatno.

BIOMEKANIKA
Radionica je osmišljena kao laboratorija u kojoj će deca kreirati objekte i igračake kroz primenu elektronskih modula Little Bits i njihovu aplikaciju na specijalno osmišljene forme. Inspiraciju za stvaranje oblika će crpiti iz prirode (sveta biljaka i životinja) i kosmosa. U ovom procesu mentori će biti eksperti iz centra Polyhedra i industrijski dizajner Ivan Paradinović. Aktivnosti su namenjenje deci uzrasta od 8 do 13 godina.
KAKO SE STVARAJU STVORENJA
U okviru ove radionice deca će dobiti uvid u proces dizajniranja karaktera kroz direktnu saradnju sa dizajnerkama i umetnicama koje čine Studio Kriška (Tijana Trpković i Barbara Ismailović). Koristeći razne praktične tehnike i veštine, deca će saznati na koji način likove iz svoje mašte mogu pretvoriti u trodimenzionalna stvorenja. Aktivnosti su namenjenje deci uzrasta od 8 do 13 godina.
ARHITEKTONIKA
Radionica koju vode mladi arhitekti, članovi Studija Autori, zamišljena je kao poligon za kreiranje novih modela i koncepata za život, igru i druženje. Deca će imati priliku da osmisle i kreiraju strukture, forme, objekte i makete koristeći specijalne tehnike rada sa jeftinim materijalima. Aktivnosti su namenjenje deci uzrasta od 8 do 13 godina.